Bukumirsko jezero

Bukumirsko jezero je jedno od legendarnih jezera u Crnoj Gori. Nalazi se na pedesetak kilometara sjeverno od Podgorice, putem koji vodi kroz Kuče, u podnožju planine Žijovo. Ono što krasi Bukumirsko jezero, osim okruženje čudesne ljepote, je i istorija prepuna legendi.

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_3.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Jezero se nalazi se na 1443m nadmorske visine. Dugačko je 210m, široko 130m, sa najvećom dubinom od 17m. Do njega možete stići kolima za manje od sat ipo vremena. Put je dosta krivudav, ali priroda je toliko lijepa da ćete uživati. Pri dolasku, parkirali smo se blizu jezera kod kuće bušmana – Pavla Vujoševića, a dalji obilazak nastavili šetnjom. 

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_6.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Voda jezera je prozirna, dolina ispunjena zelenom travom, a planinski vrhovi još ponegdje išarani snijegom što predstavlja pejzaž za divljenje. Ljeti ovdje možete plivati, napraviti kamp na obali jezera, uživati u planinama i slušati priče o jezeru cijelu noć. 

Nakon Bukumirskog zaputili smo se ka Rikovačkom jezeru koje je odaljeno 9.4km hoda. Iako vam možda zvuči preduga tura, zasigurno ćete uživati u njoj. 

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_10.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_7.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_8.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Na putu do tamo, pored običnog makadama, dio puta je i dalje bio prekriven snijegom, što je omogućilo dodatnu udobnost pri gaženju 🙂

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_9.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_12.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_11.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Cijelo vrijeme sa nama je bio i gore pomenuti bušman Pavle Vujošević, koji je ovu avanturu učinio još zanimljivijom, prepričavajući nam istorijske priče o Bukumirskom jezeru. 

Legenda o nastanaku jezera
Po legendi, Pavle kaže, da je jezero nastalo kada je nepoznat putnik posle dugog pješačenja zastao da se odmori i prespava. Kako je bio žedan, maštao je o vodi koja bi ugasila njegovu žeđ sve dok nije zaspao. Ujutro kad se probudio voda je već ispunila cijelu dolinu i stvorila jezero. Od tada, mnogi prolaznici su odmor tražili na ovom mjestu i svoju žeđ gasili vodama iz jezera.

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_4.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Legenda o imenu 
Kako legenda koju prenosi bušmanin Pavle kaže, jezero je dobilo naziv po nomadskom narodu –Bukumirima, koji su naseljavali krajeve oko jezera i obližnje katune. Po legendi u jezeru je živio zmaj, koji nije bio srećan naseljavanjem Bukumira i stlano je pravio probleme. Jednog dana Bukumiri odlučiše da ga zbog neprestanog uznemiravanja istjeraju iz jezera! Naumiše da zapale gomilu drveća na stijeni iznad jezera, sve dok se stijena dovoljno ne usija od toplote i onda je gurnuše pravo u jezero. Jezero je zbog velike temperature proključalo i iz njega je izletio čovjek na bijelom konju, koji je po odlasku bacio kletvu na Bukumire da se međusobno istrijebe. Legenda kaže da se prokletstvo ostvarilo i da je pleme nestalo miješanjem s drugim narodima, samo je ime jezera ostalo. I tako oko jezera ostade samo kamenje a šuma koju su pobrali za vatru nikad više nije izrasla. Pavle kaže da čak postoje i spomenici Bukumirima – takozvani kiljani, o kojima će nam detaljnije reći tokom istraživanja ovog ljeta.

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Bukumirsko-jezero/Bukumirsko-jezero-Crna-Gora_5.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Tritorus montenegrinus
U jezeru je bitisala i endemična vrsta čovjekolike ribice – daždevnjaka Tritorus montenegrinus, koga su smatralii potomkom zmaja iz jezera. Nažalost već dugi niz godina nije primijećen niti jedan primjerak, tako da se vjeruje da je istrijebljen nesavjesnim poribljavanjem jezera.

Danas Bukumirsko jezero postaje popularno mjesto za posjetu. Ima struju, gostinjske kuće i motel, tako da ljudi mogu s merakom uživati u ovom prekrasnom mjestu. Izvrsno je i za djecu koja mogu slobodno da trčkaraju i da ga istražuju. Ako idete zbog fotografisanja, najbolje je da budete tamo u ranim popodnevnim satima. U to vrijeme sunce dobro hvata planine Kuči. Na mirnom danu, refleksija fotografije od glacijalnog Bukumirskog jezera je nevjerovatna. 

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *