Koliko zapravo poznajemo svoju zemlju?

Koliko zapravo poznajemo svoju zemlju?

Da li smo istinski doživjeli sve njene prirodne ljepote?


Ove godine nećemo pakovati kofere, nećemo prelaziti granice. Spakovaćemo samo neophodno i krenuti na put oko Crne Gore. Toliko je skrivenih mjesta na dohvat ruke, a nijesmo ih istražili. Zato vas vodimo na putovanja koja će vam otkriti jedinstvena čuda kojima je Crna Gora itekako bogata.


Pridružite nam se u ovim uzbudljivim jednodnevnim izletima i dopustite da vas bolje upoznamo sa zemljom koju zovete domom.


Izaberite svoju avanturu!

I. VOŽNJA OTVORENIM BUSOM KOTORSKIM ZALIVOM

Da li ste spremni za najbolji bus-tur kroz Kotorski zaliv?

Kotor Open Tour je glavna turistička atrakcija grada Kotora iz nove perspektive – autobus otvorenog krova vozi vas duž obale zaliva. Vožnja počinje ukrcavanjem u gradu Kotoru, zatim se redom posjećuju Dobrota, Bajova Kula, Perast i Risan, te istom putanjom nazad do Kotora.

Ono što krasi turističku atrakciju je da imate mogućnost da siđete i istražite nabrojana mjesta koliko želite i vratite se na autobus na bilo kojem od dostupnih stajališta. Uživaćete u prelijepom pejzažu i imati  priliku da snimite i fotografišete nevjerovatne kadrove crnogorskog primorja. Ne samo da ćete vidjeti ljepote grada, već ćete čuti i drevnu istoriju Kokotorskog zaliva i doživjeti pravo nevjerovatno iskustvo turom kroz Stari grad.

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

U linku ispod pogledajte video o ovoj prelijepoj turi.

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

II. VOŽNJA KATAMARANOM

Prava vrijednost luksuza!


Iskusite Bokokotorski zaliv vožnjom katamarana i doživite najugodnije krstarenje našim morem.
Nudimo 4h sata vožnje zalivom na mjesta koja vi želite. Mi preporučujemo sledeću turu:

Solila, Tivat – Mamula – Plava Špilja
Tura počinje ukrcavanjem u Kotor i ubrzo nakon kratkog krstarenja pravi se prva pauza, rashlađivanje od ljetne vreline – plivanje po kristalno čistoj vodi Bokotorskog zaliva. Osvježeni, nastavićemo ravno prema Plavoj Špilji, dok usput obilazimo poznati čuveni zatvor Mamula. 
Kod Plave Špilje slijedi nova pauza i novo kupanje u tirkiznoj vodi, ali ovog puta u prirodnoj pećini, jednoj od najljepših skrivenih mjesta naše obale. 


Gospa od Škrpjela – ostvro Sv. Đorđe – Perast – Soila,Tivat
Nakon Plave Špilje se vraćamo natrag i krećemo prema Perastu. Prvi zalasci sunca su najbolje vrijeme za našu sledeću posjetu čuvenih ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, gdje se nalaze muzej i crkva. Nakon istraživanja ostrva obilazimo obalu grada Perasta i spremni smo da se vratimo kući.


Opuštajuća vožnja unazad praćena zadivljujućim obalnim pejzažem okolnih gradova srednjovjekovne arhitekture i divlje prirode ostaviće neopisiv utisak na vas.


Tura uključuje: prevoz katamaranom, stručnog vodiča, piće dobrodošlice, voće, ulaz u crkvu i muzej.  

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Kako to izgleda sa neba, uživajte u snimku ispod 🙂

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

III. KRSTARENJE SKADARSKIM JEZEROM

Krstarenje brodom po jezeru, istorija, tradicija, gastro ponuda, posmatranje ptica i još mnogo toga… 🙂


Prelijepo i jedinstveno Skadarsko jezero poziva vas da se na trenutak odmorite i otkrijete nezaboravna mjesta sa prijateljima i porodicom.  Skadarsko jezero, veličine 391 km2, najveće je jezero na Balkanu. Ovo jezero pruža sjajno stanište za veliki broj ptica (281 vrsta), i zato ono ima status područja od međunarodnog značaja za ptice. Takođe u ovom jezeru živi 48 vrsta riba i 50 vrsta sisara i okruženo je zadivljujućom divljom ljepotom.


Krstarenje  jezerom traje 2h, sa dodatnim vremenom za plivanje. Grupni obilazak obuhvata kombinaciju istorije i prirode, uključujući posjetu velikog broja ostrva i zamkova ptica.
Pored same vožnje, ova tura nudi i osvježenje pićem.


Cijena ture ne uključuje ulaznicu za nacionalni park koja iznosi 4e po odrasloj osobi i besplatna je za djecu mlađu od osam godina. 

 

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Snimak krstarenja pogledajte u nastavku 🙂

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

IV. PLANINARENJE LUKAVICOM

Uvijek je izazov posjetiti skrivene tajne Crne Gore, mjesta koja su još uvijek nepoznata stranim turistima, pa čak i mnogim Crnogorcima. Jedno od takvih mjesta je Lukavička visoravan, poznata po svojim vodenim izvorima kojih ima kažu koliko i dana u godini – oko 360. Sa impresivnim planinskim vrhovima Velikog Žurina (2036 m nadmorske visine) i Malog Žurina (1984 m nadmorske visine), zajedno sa Kapetanovim jezerom, ovaj kraj je raj za ljubitelje prirode, planinare, brdski biciklizam, motociklističke i off-road avanture! Upoznajte detaljnije ovo mjesto, klikom na link.

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Kako je to izgledalo u aprilu 2019 pogledajte u narednom videu.

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

V. OBILAZAK DURMITORSKOG PRSTENA

Džip tura od 76 km (83 km sa vidikovcem Ćurevac) Žabljak – Mala Crna Gora – Nedajno – Trsa – Pišče – Žabljak

„Durmitorski prsten“ je jedna od najimpresivnijih panoramskih ruta u regionu. Otkrijte ovaj jedinstveni netaknuti predio na sjeveru Crne Gore. Kružni put dug 76 km (83 km sa vidikovcem Ćurevac), sa fascinantnom prirodom nacionalnog parka „Durmitor“ i Parka prirode „Piva“, čeka na vas.

Obilazak „Durmitorskog prstena“ može biti organizovan kao jednodnevni izlet, da npr. krenete iz Žabljaka, Šavnika ili Plužina ili kao početna tačka za mnogobrojne planinarske avanture, ali će u svakom slučaju predstavljati doživljaj koji ćete dugo pamtiti.

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

VI. OBILAZAK POLUOSTRVA LUŠTICA

Spremni za pustolovinu i avanturu?

Prvo ćemo dobro doručkovati i prikupiti energiju za turu Lušticom. Iz hotela do poluostrva vozićemo se autobusom. U poređenju sa ostatkom crnogorske obale, poluostrvo Luštica je uglavnom neiskorišćeno i divlje i zaista možete steći osjećaj o autentičnosti crnogorske kulture i načina života. Lušticu možete istraživati ATV vozilimabiciklima ili jugoslovenskim oldajmerima.

 Zastava, Jugo i Fića neki su od starih jugoslovenskih automobila koji su obilježili zlatno doba te države i vožnja s njima posebno je iskustvo. Tura uključuje dva i po sata vožnje po najlepšim i najzanimljivijim mjestima poluostrva. Ovaj obilazakod  oko 20 km odvest će vas od sela Tici do brda Obosnik, preko najatraktivnijih sela Luštica, sve do obale i nazad do početne tačke. Nakon toga očekuje vas snek u starom podrumu maslina. 

VOŽNJA BICIKLOM I PLANINARENJE
Poluostrvo ima površinu od 47 km² i dugo je 13 km, tako da pruža vrlo lijepu raznolikost i mogućnosti za istraživanje ovog prirodno divljeg područja kako biciklom tako i šetnjom. Turisti mogu istražiti zelene planine, maslinjake, otvorena polja, vodopade, rijeke, okeanske staze, istorijske zgrade i ruševine isprekidane po pejzažu.

STARO VOJNO UTVRĐENJE
Ovo poluostrvo ima značajnu vojnu istoriju sa svojom lokacijom koja čuva ulaz u Bokokotorski zaliv, u kojem su bile smještene vojne luke u Tivtu tokom interbeuma i tokom hladnog rata, kao i u Kotoru ranije za vrjeme austrougarske okupacije. Sada, ove vrlo dobro očuvane vojne utvrde privlače veliko interesovanje turista.

PLIVANJE KROZ STARE JUGOSLOVENSKE TUNELE ZA PODMORNICE
Većina tunela zapodmornice duž Jadrana sagrađena je za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Bivša jugoslovenska vojska se tu nalazila u doba komunizma i koristila je tunele da se sakrije. U blizini malog sela zvanog Rose, nalaze se tri podmornička tunela koje je izgradila vojska Jugoslavije. Jedan je prema otvorenom moru i ostrvu Mamula, druga dva su oko 1-2 km prema Tivtu. Svi tuneli su u slijepoj ulici pa ne možete plivati kroz njih, ali možete plivati do kraja i nazad. Takođe možete hodati po strani i samostalno istraživati. Dužina tunela je oko 100 m, a dubina 10 m. 

VOŽNJA KAJAKOM I RONJENE KOD PLAVE ŠPILJE

Plava pećina na poluostrvu Luštica jedna je od obaveznih atrakcija za svakog turistu istraživača. Zove se Plava Špilja zbog plave boju koju stvara sunčeva svjetlost koja udara na pješčano dno i reflektuje se kroz vodu. Voda je duboka samo oko pet metara, ali kako se krećete sve dalje u pećinu, ona postaje dublja. Do špilje možete otići kajakom, a u njoj možete plivati i roniti.

DEGUSTIRANJE DOMAĆIH PROIZVODA
Porodica Morić posjeduje domaću farmu maslina i glavno zanimanje im je proizvodnja sertifikovanog organskog maslinovog ulja u Crnoj Gori, pod nazivom „Moric Organic“. Porodični biznis koji traje već 300. godina obuhvata oko šest hektara zemlje i 1000 stabala.

VII. PROVOD U DUKLEY GARDENSU

DUKLEY SEAFRONT RESTAURANT 

Nalazi se u srcu hotela Dukley Hotel & Resort, odakle možete uživati u šarmantnom pogledu na stari grad Budvu i ostrvo Sv. Nikola.

Ovaj više puta nagrađivan restoran zamišljen je da uvede koncept svježe i dobre hrane sa izvanrednom gastronomskom raznolikošću, što su itekako i uspjeli sa svojim autentičnim receptima.

Dukley Seafront Restaurant nudi i rijetke kolekcije vina izloženih u impresivnom vinskom zidu, koji krasi već zadivljujuću scenu ovog ekskluzivnog restorana.

MOËT & CHANDON  BEACH & BAR

Mjesto gdje započnete i završite vaš dan.

Nastanjen u gomilu sitnog zlatnog pijeska, koktel bara, ukusne hrane i izuzetno udobnih ležaljki, Moet i Chandon plažni bar stvara urbanu oazu u srcu grada Budve. Posebno tokom jutra, ali i u svakom trenutku ova plaza je referentna tačka za izvanredan i opuštajući dan na plaži. 


Set ležaljki za dvije osobe sa peškirima i suncobranom na ovim plažama će u Junu biti besplatan uz minimalan trošak od 60e na hranu i piće, dok za jednu osobu cijena iznosi 30e.


Napominjemo da je boravak na pomenutim mjestima ograničen sa brojem gostiju zbog mjera predostrožnosti, kao i da važe pravila fizičke distance u skolpu sa svim Vladinim standardima i propisima.

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Šta sve to nudi Dukley Gardens možete pogledati u snimku koji je takođe pripremila naša ekipa. Uživajte. 🙂

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO