Perazica Do

Plaža u uvali Perazića do iznad koje se nalazi manastir Reževići, smatra se za jednu od najljepših na Crnogorskom primorju, ali je za mnoge turiste i dalje nepoznata. U zaleđu plaže u hrastovoj šumi nalaze se kamene vikend kuće, izgrađene šezdesetih godina prošlog vijeka. Dok se na lijevom kraju ove plaže nalazi ogromno zdanje, još uvijek nedovršenog hotela “As”, koje nažalost narušava lijepi ambijent ove male uvale. Perazica Do je prilično mirno mjesto, bez buke i noćnog života. 

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Perazica-do/Perazica-do-plaza_1.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Do plaže koja ima površinu od 540 metara kvadratnih, se dolazi kada sa magistrale skrenete kod manastira Reževići, a onda asfaltnim putem prema uvali, gdje se nadomak kuća možete parkirati uz sami put. Do plaže se stiže dugom, betoniranom pješačkom stazom. Silazak je lagan, ali zato povratak za neke može biti izazovan. Pogled dok budete koračali stazom do plaže oduzima dah. Prirodne ljepote ovog mjesta su očaravajuće. Kombinacija visokih litica, bistre vode i zlatnog pijeska je nešto kao iz filma, jednostavno mjesto koje po svojoj egzotici može da parira nekim od najpoznatijih svjetskih plaža.


Iz Petrovca, do plaže je moguće doći i šetalištem koje počinje iznad luksuznog hotela “Monte Casa” i vodi sve do uvale Perazića Do.
Nažalost ili na sreću, i dalje ljudi ne znaju za nju, pa je tako skrivena od pogleda javnosti, a morate se i potruditi da do nje dođete.

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Perazica-do/Perazica-do-plaza_3.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO


Plažu odlikuje kako opisasmo kristalno čisto more i divlji ambijent, a mještani kažu da je ovdje, zato što se nalazi u uvali, more uvijek toplije nego na drugim plažama u okolini. Mir netaknute prirode remeti samo šum talasa. Lijep je doživljaj ako iskoristite šetalište prema Petrovcu, kroz osvijetljene tunele, i dođete u blizini jedne od uvala do kojih je moguće doći samo morem.

Ta dva kilometra od Perazića Dola do Petrovca su možda i dva najživopisnija kilometra na crnogorskoj obali. Ne propustite ovu avanturu ako vas put navede u Crnu Goru.

Ova uvala postala je poznata i u Drugom svjetskom ratu. Naime, 20. septembra 1941. u uvali Perazića Do, iskrcala se britansko-jugoslovenska misija, koju je iz Kaira uputila britanska Uprava za specijalne operacije (SOE).  

https://beautifulmontenegro.com/images/Blog/Perazica-do/Perazica-do-plaza_5.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Svu ljepotu ovog mjesta ne možemo staviti u riječi i slike – s toga preporučujemo da ukoliko planirate da posjetite crnogorsko primorje plaža Perazića Do bude nezaobilazan dio vašeg putovanja 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *