Romantično ribarsko naselje – Pržno

Crna Gora je postala moderna, savremena i atraktivna turistička destinacija, ali je, ipak, zadržala brojna mjesta koja „imaju dušu“, i u kojima se i danas može osjetiti duh prošlosti.

Jedno od takvih je i nekadašnje ribarsko selo Pržno koje se nalazi na svega šest kilometara od crnogorske prijestonice turizma Budve. To je sledeći gradić na Jadranskoj magistrali nakon Rafailovića, što znači da se može doći automobilom ili autobusom.

Pržno je nastalo na mjestu ribarskog sela, što se jasno vidi i danas naročito u  arhitekturi zgrada, pa je, iako i dalje malo, zbog toga postalo veoma popularno turističko naselje.

Svi oni koji traže tiho mjesto za kvalitetan odmor i opuštanje naći će ga u Pržnom i njegovim čistim plažama okruženim drvećem maslina, nara i smokava. Od morskih talasa i vjetrova grad je zaštićen sa tri kamena grebena a na jednom od njih i danas postoji stara kula.

https://beautifulmontenegro.com/images/PRZNO/Przno-beach-in-Budva-Riviera_1.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Lagani ritam života u Pržnom stvara posebnu atmosferu, kojoj značajno doprinose mali restorani i kafići smješteni na šetalištu tik uz obalu. U njima možete poručiti tradicionalna mediteranska jela, kao i jela specifična samo za ovo podneblje.

Zbog dobre lokacije, skrivenosti od vjetrova, jer se nalazi u mirnoj uvali, u Pržnom sezona kupanja dugo traje, a često počinje i u aprilu. U maju more ima potpuno prihvatljivu temperaturu za kupače, a sunca ima u izobilju. Zbog toga je ovo mjesto veoma popularno i za porodice sa djecom koje vole mir i tišinu. Plaža ima 350m i okružena je maslinjakom.

Za one koji, povremeno, žele i „življu“ zabavu i društveni život tu je i predivni hotel „Maestral“, koji sa svojih pet zvjezdica turistima pruža razne izazove, a najljepši dio plaže u uvali pripada upravo njemu. U neposrednoj blizini grada se nalazi bivša kraljevska rezidencija sa veličanstvenom botaničkom baštom, na površini od 18 hektara i divnom “Kraljičinom Plažom”.

Ovo je jedna od najljepših plaža na Jadranu. Besplatno ovu plažu mogu koristiti samo gosti vile “Miločer”, kojoj pripada plaža. Za ostale cijena je 75 eura. Blizu ove plaže takođe se nalaze dosta ne manje lijepih i čistih plaža, kao što su Sveti Stefan, Kamenovo i Drobni Pijesak.

https://beautifulmontenegro.com/images/PRZNO/Przno-beach-in-Budva-Riviera_3.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Glavnom atrakcijom tokom odmora na Pržnu se smatra šetnja predivnim parkom Miločer i obilazak okoline. Miločer je osnovan 1934.godine u blizini bivše rezidencije kraljevske porodice, a danas je Miločer zvanično mjesto odmora predsjednika Crne Gore.

Okružen je borovom šumom, ovo zaista luksuzno odmaralište je poznato prije svega po svojoj plaži “Kraljičina plaža”. Plaža ima dužinu 120 m i dobila je ime po Mariji Karađorđević. Miločer se nalazi u malom živopisnom zalivu i smatra se jednim od najboljih plaža na Budvanskoj rivijeri. Nažalost, ovu plažu mogu koristiti samo gosti – to je jedina privatna plaža crnogorskog primorja.

U istočnom smjeru, nakon nekoliko kilometara doći ćete do sela „Blizikuće” sa još dva manastira. U ženskom manastiru Rustovo sestre se bave prevodima sa engleskog i francuskog jezika, sakupljanjem ljekovitih biljaka, tkanjem i vezom.

Sa brda gdje se nalazi manastir pruža se predivni pogled. Istim se može pohvaliti i manastir Duljevo, koji se nalazi nekoliko kilometara ka sjeveru. Manastir Duljevo je izgrađen za vreme vladavine srpskog cara Dušana u XVI vijeku. Glavni hram Duljevo – Crkva Svetog Stefana poznata je po svojim drevnim freskama.

https://beautifulmontenegro.com/images/PRZNO/Przno-beach-in-Budva-Riviera_2.jpg

PHOTO BY BEAUTIFUL MONENEGRO

Uprkos tome da je Pržno veoma malo mjesto, ovdje ima dosta kafića, restorana, apoteka i prodavnica. Cijene su različite, hrana i pića u supermarketima malo jeftinije nego u prodavnicama koje rade 24 sata.

Iako, direktnog autobusa od aerodroma Tivat do Pržna nema, možete od aerodroma Jadranskom magistralom (put od Tivta do Budve) doći autobusom koji polazi na svakih 30-40 minuta.

Možete uzeti bilo koji autobus koji ide za Budvu, Bar ili druge južne gradove Crne Gore. Autobus za Budvu košta od 3 do 3,5 eura, a od Budve ćete morati uzeti drugi autobus do Pržna 1,5 ili 2 €.

Takođe, od aerodroma Tivat, koji se nalazi 25 km od Pržnog, može se doći taksijem, za oko 20 eura. Najbolje je rezervisati unaprijed ili po dolasku na aerodrom, transfer od lokalnih taksista može biti prilično skup.

Pržno je toliko lijepo i romantično mjesto koje će vas u potpunosti osvojiti. Uske kamene ulice, predivno šetalište, staze i stepenice ostaće vam trajno u sjećanju. Ako želite da se odmorite i poboljšate vaše zdravlje i zdravlje vaše djece, Pržno je veoma dobar izbor.

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO