Ski centar Kolašin 1450

Biser crnogorskog turizma – Kolašin 1450


Jedan od bisera crnogorskog turizma je Ski centar Kolašin 1450 koji se nalazi na planini Bjelasica, u centralno-kontinentalnom dijelu Crne Gore. Najviši vrh, Crna glava, visok je 2139m, a samo skijalište je udaljeno 9 kilometara od grada Kolašina.
Staze ski centra Kolašin 1450 se prostiru između 1450m i 1973m nadmorske visine, što predstavlja sasvim zadovoljavajućih 500m visinske razlike. Deklarisana dužina staza iznosi 30km.

https://beautifulmontenegro.com/images/kolasin/Ski-center-Kolasin-in-Montenegro_1.jpg

Kada govorimo o instalacijama vertikalnog transporta, tu je relativno novi šestosjed dužine 1187 m, nešto stariji dvosjed dužine 1840 metara, tri ski lifta tipa tanjir, dužine po 500 metara, kao i baby ski lift dužine 150 metara.
Novi šestosjed Vilina Voda je veoma brz, pa ćete do vrha stići za samo nekoliko minuta, a na raspolaganju je nekoliko crvenih i plavih staza. Za razliku od šestosjeda, dvosjed do vrha vozi skoro 20 minuta.

https://beautifulmontenegro.com/images/kolasin/Ski-center-Kolasin-in-Montenegro_3.jpg

Staze su veoma raznovrsne i zanimljive. Skoro sve vode kroz šumu osim onih na vrhu koje su iznad šumskog pojasa. Većinom su plave i crvene kategorije. Treba spomenuti da se u posljednjih nekoliko godina zaista odlično uređuju, pa znaju da „izdrže“ tokom čitavog dana bez stvaranja hupsera.
Prema zvaničnim podacima, skijalište ima šest plavih, sedam crvenih i tri crne staze. Međutim, neke od njih predstavljaju samo „varijante“ jedne iste staze, dok su crne staze u stvari namijenjene freeriderima, jer se ne uređuju.

https://beautifulmontenegro.com/images/kolasin/Ski-center-Kolasin-in-Montenegro_2.jpg

Na samom skijalištu ne postoje smještajni kapaciteti, već su locirani isključivo u gradu Kolašinu. Postoje dva luksuzna hotela Lipka 4* i Bianca 4*.
Za one sa nešto plićim džepom, na raspolaganju je mnoštvo privatnih smještajnih objekata.
Gastronomska ponuda Kolašina je zaista na zavidnom nivou. Koje god mjesto da izaberete sigurno nećete pogriješiti. Preporučujemo restorane Planinar u centru Kolašina, kao i Savardak koji se nalazi na pola puta od grada do skijališta. Takođe, u podnožju ski centra postoji veoma dobar restoran Jezerine.
Što se tiče barova i kafića, oni su uglavnom skoncentrisani u centru Kolašina, u pješačkoj zoni. Cijene su i više nego pristojne, pa nećete imati utisak da se nalazite u nekom ski centru. Takođe, u okviru hotela Bianca postoji zanimljiv kafić, kao i dva „a la carte“ restorana sa bogatom vinskom kartom.

VIDEO BY BEAUTIFUL MONENEGRO